2 Mart 2010 Salı

Somurulerin En Guzeli

Permakultur biliyorsunuz tamamen somuruye dayali bir duzen! Disaridan girdiye para harcamak istemeyen pinti ciftciler mantarlar ve boceklerden baslayip tavuklara, ineklere, kurumus yapraklardan, yaridan kesilmis baklalara ve kocaman agaclara kadar tum canilari gayet akillica somuruyorlar. Tabii burada kilit kelime akillica. Bu oylesine bir somuru duzeni ki hem alan razi hem satan.

Asagidaki fotografta pacali kizlarimiz karin tokluguna (hem de en sevdikleri eksikulak soganlari ile) kuru sogan ekecegimiz bolgede calisirken goruluyor.



Bolgede calisan diger yeralti ekibi (toprak solucanlari) topragi havalandirmak acisindan iyi is cikarmislar, aslinda bu sekilde bir bellemeye ihtiyac yok ama eksi kulak soganlarindan kurtulmanin da en kolay yolu bu, hem de kizlara oyalanacak birsey bulmus oluyoruz :-) Yem tuketiminin azalmasi da cabasi!

Kizlar eselenirken diger yabani ot tohumlarini da biraz azaltiyorlar ve ayrik koklerini temizliyorlar.

Her turlu sorunu ilacla zehirle cozmeye alismis bizler icin doga ile zitlasarak degil de beraberce calismaya alismak kolay degil. Ornegin tavuklarin calistigi bu bolgede seneye yine eksi kulak olacak bir miktar. Ya da ortuleyerek yabani ot mucadelesi yaptigimiz agac altlarinda yine az da olsa ot cikiyor. Amac bunlari sifirlamak degil. Bu zaten hic de dogal bir beklenti degil dusunurseniz. Yapmaya calistigimiz yillar icinde bunlarin yavas yavas azalarak bir sorun olmaktan cikmasi, ondan sonra da belli bir sayida varliklarini ve dengeyi devam ettirmeleri. Bunu bu sekilde soyleyivermek kolay ama aslinda her turlu sorun icin kullanilabilecek derin bir farkindalik bence! Hakkinda olumsuz dusunceler besledigimiz bir unsuru tamamen ortadan kaldirmak yerine onun belli bir seviyede varligina razi olmak, hatta bunun arzulanabilir birsey odugunu dusunmek modern insana o kadar ters ki!

Son fotografin konu ile ilgisi yok. Yillik akasya fotografi zamani! Tum agac arilardan dolayi ugultu icinde, insani biktiracak boyutta...

6 yorum:

ömer dedi ki...

Alttaki resim mimozaya benziyor.
Ama iyi gidiyorsunuz sizi örnek alıyorum

tugrul dedi ki...

Evet, cok benziyor, biz de once mimoza diyorduk ama bunun cicekleri sadece bu donemde aciyor.

tulina dedi ki...

Evet bende Mimoza diye biliyorum, bizim bahcede de var. Henuz ciceklenmeye basladi ve evet arilar bayiliyorlar bu ciceklere.
Permakulturle ilgili deneyimleriniz de bize isik tutuyor, bu konuyla ilgli de bir kitap okumustum. Bir Japon ciftcisinin yazdigi, Kitabin adi "Ekin Sapi Devrimi" Masanobu Fukuoka yazmis.

Pinar dedi ki...

Ekin Sapi Devrimini buyuk bir keyifle okumustuk. Internette, Fukuoka'nin yonteminin bolgesel uyarlamalar gerektirdigini anlatan, cok faydali bir video da (Emilia Hazelip'in) bulmustuk. Belki ilgilenirsiniz:

http://video.google.com/videoplay?docid=2865701754864235132#

Ozgur dedi ki...

Merhaba Bostancik;
Gunlugumu ziyaret edip dusuncelerinizi ogrenmeyi isterim. Bu calismalarima baslarken sizin gunlugunuzde yazdiklarinizdan da istifade ederek yola cikmistim. Saygilarimla

http://lilininbahcesi.ucoz.com/

Ozgur Taner

tulina dedi ki...

Seyrettim videoyu ingilizcem cok iyi olmasa da anlayabildim. tesekkur ederim.