23 Mart 2010 Salı

Sucustu Yakalandi


Yumurtalarini sahiplerinden saklamaya calisan tavuk sucustu yakalandi!

Bizim tavuklarin yumurta uretiminde bir suredir epey bir dusme vardi. Ne oldugunu bir sure anlayamadik. Sonra bir sabah Tugrul tavuklari kumeslerinden cikarirken yeni tavuklardan birinin kayip oldugunu farketti. Tum arsayi dolastik, yok! Bu tavuk erken uyandi, kumesten citli kisma gecti, bir yirtici kus da kapip goturdu diye dusunduk. Moral bozuk tabi! 2 saat sonra bizim hanim sakin sakin cikti geldi! Nereden geldigini de anlayamadik. Gunun ilerleyen saatlerinde Tugrul tas eve, harar (buyuk cuval) almak icin girdiginde pencerelerden birinin icinde guzelce duzenlenmis bir folluk bulmus. Icinde 12 yumurtayla!:)



Birini biraktik, digerlerini aldik. O gece kumesin kapisini kapadik, ertesi gun tavuklari disari cikardik ve bizim supheli tavugu goz hapsine aldik. Bizimki daha cikar cikmaz, kostur kostur tas eve girdi ve biraz sonra caktirmadan bir baktik, kendi yaptigi follukta oturuyor!

Semih Kaplanoglu'nun Yumurta isimli filmini seyredenler hatirlar. Filmin baslarinda kucuk bir cocuk kahvalti icin bahcede yumurta arar. Biz bu sekilde olmasin diye kumeste guzel bir folluk yaptik ama anlasilan bazilarinin zevkine uymamis!:)

Kumeste yapmaya alistirmak icin bir kac gun cevrili alanin disina cikarmamaya karar verdik. Disari cikmadiklari ilk gun yumurta sayisi 2'ye dustu! Sanirim streslendiler. Ertesi gun 6 tane yumurta! Simdi yavas yavas alisiyorlar. Ama bu sefer de hepsi kumesin icindeki follugu kullaniyorlar, ve yumurtlamasi gelen bagira cagira icerde yumurtlamak icin oturmus olanin basinda bekliyor. Kumesin disina, cevrili alana folluk olarak kullanabilecekleri bir kac alternatif yer koyduk ama pek ragbet gormedi. Bakalim nereye varacak bu isin sonu!

12 yorum:

Çiğdem dedi ki...

Şuraya varacak ki sizin tavuk hanım kuluçkaya yatmak istiyor.

Azıcık yumurtayı keyfine göre verseniz ve o da otursa üzerine nur topu gibi civcivleriniz olacak.

Allah bağışlasın şimdiden :) Bir de kötü bir laf edeyim.. kesebilmeye de alışsanız iyi olur yavaş yavaş. Ben de hoşlanmıyorum ama insan tavuk da yiyor malum.

ömer dedi ki...

Bence sizin ( gancık tavuk gurk olcek. yapıverin gari.) akdenizli başka türlü olunmuyor.

sizi yeni bir deneyim bekliyor

tugrul dedi ki...

Ah, ah! Biz de torun istiyoruz artik ama bu is kapali ortamda zor biraz, en azindan biz tam olarak ne yapmamiz gerektigini bilmiyoruz. Anladigim kadari ile gurk tavuga ayri bir yer hazirlamak lazim cunku o sirada diger tavuklara follugu kullandirmayacak.

Aslinda tamamen serbest tavuklarda bu is cok kolay. 3-4 hafta arazi olup pesine civcivlerini takip geliyor. Koyde cok duydum bunu.

nihal dedi ki...

aha çok güzelmiş, 12 tane istiflemiş hem de..

ömer dedi ki...

gurk tavuk size yerini göstermiş. korkmayın yumurtaların üstüne oturmaya başladığında. günde 10 dakka yumurtaları başı boş bırakır. Folluğun olduğu yere yem ve su koysanız. 21 gün sonra torunlar dizilir. doğada her şey seyrinde gider. müdahale olmazsa üreme doğanın ta kendisidir.

nalan dedi ki...

vallahi anlaşılan kendi buldukları yerde yumurtlamaya devam edecekler. ne güzel 12 tane birden yumurta, koştur koştur başlarına gidiyor.
ben küçükken köyde ahırın önünde kullanılmayan traktör kasasını mesken tuttuklarını görmüştüm. onlar gibi zıplayıp kasanın tepesine çıkamadığım için tepinip dururdum :)

ömer dedi ki...

Bildiğim kadarıyla önce yumurtalar tavuğun altından alınıyor. Tavuk sürekli yatmaya başlayınca tüm yumurtalar tavuğun altına konuyor. Nedenide erken ve geç çıkmalar önlenip. Aynıgün içinde çıkışın sağlanması içindi.

Meyvelitepe dedi ki...

Kolay olmasa da çok eğlenceli görünüyor, özellikle de dedektiflik kısmına bayıldım:)

"Bu yaratıcı, uyanık tavuğa özgürlük lütfen"

j

okivanc dedi ki...

Bence de hayvani birakin nereye yumurtlamak isterse yumurtlasin. Gidip ustune oturmak isterse de otursun. Eninde sonunda bir sekilde yeni civcivler olacak nasil olsa...

Benim anlamadigim bir kac konu var. Bu 12 yumurta'nin en azindan bir tanesi 12 gundur orada acikta duruyor degil mi? Peki bu yumurtalar bozulmaz mi? Biz evde yumurtalari buz dolabina koyarken neye karsi koruyoruz? Bir de simdi "akilli" (adi bu olsun!) gidip onlarin ustune oturunca bu 12 gunluk yumurtadan civciv cikar mi? Bir de Omer'in soyledigi konu ilginc geldi. Anladigim kadariyla 21 gun hayvan uzerine oturmaya basladiktan sonra sayiliyor. Bu dogruysa yumurtalar belli bir sicakliktayken mi hucre bolunmesi basliyor ve devam ediyor? Bir de daha temel bir soru: Bu yumurtalarin dollenmis mi dollenmemis mi oldugunu nasil anliyoruz? Yani bazi yumurtalardan hic civciv cikmama ihtimali var mi?

Daha once de buna benzer bir konu ciktiginda boyle dumura ugramistim yine aynisi oldu. Amma apartman cocuguymusuz ya!

tugrul dedi ki...

Onder'cigim, buradakiler de bizim icin "bu sehirliler de bir seyden anlamiyor" diyor herhalde. O yuzden ne hissettigini gayet iyi biliyorum.

1. Yumurta sandigimizdan cok daha dayanikli, kolay kolay bozulmuyor. Senin dolaba koydugun yumurtalar yumurtlanali haftalar gecmis durumda (kutunun uzerindeki tarihe bak). Ayrica buyuk olasilik markette kimi zaman sogutucusuz bir rafta beklemis durumda.

2. Yumurtalari hem isi hem de isinin suresi tetikliyor sanirim, cunku normal yumurtlama sirasinda tavuk yine yumurtalarin uzerinde oturuyor ama bu kadar oturma saati calistirmiyor. 12 gun onceki ve son gunku yumurta, tavuk kuluckaya yattiktan sonra ayni anda saati calistirip 21 gun sonra civcive donusuyor. Ben de bu soruyu sormustum da bana "ayni keklik gibi" demislerdi. Anlamadigimi gorunce de kekligin nasil bir sure boyunca kendi yumurtalarini biriktirdigiin aciklamislardi.

3. Dollenmis olup olmadigini bastan anlamak mumkun mu bilmiyorum ama kuluckada belli bir sure gectikten sonra fener gibi birsey ile icinde civciv olup olmadigi gorulebiliyor. Bu ozel bir alet miydi hatirlamiyorum.
Ortamda horoz olsa bile sanirim zaman zaman dollenmemis yumurtalar oluyor cunku hep duyuyorum, 11 koyduk 7 tane cikti gibi seyler. Bu arada ilginc bir inanis, her zaman tek sayida yumurta koyun diyorlar tavugun altina, bunu en az 5 kere duydum. Nedir bilmem.

Pinar dedi ki...

Dogrusu istedikleri yere yumurtlayip civciv cikartmasini biz de cok istiyoruz, hele bir gun pesinde civcivlerle cikagelmesini gormek pek zevkli olsa gerek. Sanirim basimiza ilk kez geldigi icin bir turlu isi oluruna birakamiyoruz. Bir de sayi ile ilgili sanirim. Koyde tavuklarinin sayisini bilmeyen, tavuklarinin bir kismi gece agac tepelerinde, gayet ozgur yasam suren bir suru insan var. Kuluckaya yattigi 21 gun boyunca tavuk garip bir yerde gece, disarda kalsin istemiyoruz!:) O yuzden de cok zihni sinir proceler uretiyoruz bu isi kotarmak icin. Eminim onumuzdeki sene bu isi daha rahat yapacagiz.

beste dedi ki...

cok guldum asi tavuk o rahat birakin:))