1 Mart 2010 Pazartesi

Toprak Ortuleme ve Tavuklar

Baslik sizi yaniltmasin, ikisinin ilgisi yok, en azindan bu yazilik, sadece ufak birer bilgi vermek istedim.

Ilk konu toprak ortuleme (malclama). Biliyorsunuz ortulemenin faydalarindan biri, istenmeyen otlari baskilamasi. Asagidaki fotografta, bu sene diktigimiz asmanin dibine koydugumuz cevreden koparilmis eksi kulaklarin 3-4 hafta icinde cevreye gore nasil bir fark yarattigi goruluyor. Yine cok iyi bir fotograf degil ne yazikki!



Gelelim tavuklara.

Once kotu bir haber vereyim, tavuk beslemeyi dusunenlere uyari olarak. Tavuklarimizdan ikisinin sirtlarinda felaket yaralar acilmis, sanirim horozun penceleri yuzunden. Ne yazikki cok gec farkettik. Su siralar hergun 2 kez pomat suruyoruz. Horozu ayirdik. Zavalliciklarin derileri tamamen acilmis, et ortaya cikmis, kimi yaralarin capi 6-7 cm. Durum ancak bu hale gedikten sonra bir tanesi hareketsizlesmeye basladi da farkettik, bunca zaman bu aciya nasil dayandilar bilmem. Aklinizda bulunsun, ozellikle iri cinslerde tavuk/horoz orani onemli. Belli ki 1 horoza 4 tavuk cok az geliyor.

Buradaki bir arkadasimiz nasil tavuk yetistirilmeli, hem tavuklar hem insanlar nasil en mutlu ve verimli olur konusunda harika bir yazi bulmus:

http://www.richsoil.com/chickens.jsp

Yazi ne yazikki Ingilizce ama okuma firsati olanlar sonuna kadar okumadan tavuk beslemeye baslamayin.

Minik bir ozet vermek gerekirse, yazi pek cok kritere gore dev besi isletmelerinden minik gezici kumeslere kadar cesitli tavuk yetistirme yontemlerini kiyaslamis. Kazanan yontem paddock yontemi. Bahcenizde tavuklarin serbestce dolasmasini istediginiz biribiriyle kesismeyen bolumlerin etrafini ceviriyorsunuz. Ister tasinabilir bir cit sistemini gezdirin, ister (daha kolay) her bolumu kalici bir sekilde cevirin. Diyelim bu sekilde 4 bolumunuz oldu. Cok minik ve alti acik (boylece kumes ici temizleme diye bir is yok!) bir geceleme/yumurtlama bolumu yapiyorsunuz. Bizim gezici kumesin ilk bolumunun daha kucugu. Minik kumesi ilk bolgeye koyuyorsunuz. Tavuklar burada bir hafta 10 gun kaliyorlar. Oradaki otlarin %30 kadarini yiyince, daha fazla zarar vermeden ikinci bolgeye aliniyorlar. Bu sekilde bolgeler geziliyor, 1 ay sonra yine ilk bolgeye geliniyor.

Bu yontem, tavuklari tum bahcede tamamen serbest birakmaktan bile daha iyi bir yontem cunku tavuklar serbest bile olsa bazi yerlere takiyorlar ve oradaki topragi/bitkileri bir daha toparlanamayacak hale getirebiliyorlar (tecrubeyle sabit).

6 yorum:

GÖKHAN YILMAZ dedi ki...

Cinsleri farklı olmasından kaynaklı olabilir mi acaba ! Bide tavuklar kapalı ortamda kan gördüklerinde ha bire didikler dururlar yaralı bölgeyi buda hızlandırmış olabilir mi acaba ?Üzüldüm sizin adınıza.

Çiğdem dedi ki...

7 tavuk ve 3 horoz da fena halde gürültü kirliliği yapıyor bu da tecrübe ile sabit. Diğerinin tavuğunu haremine katmak isteyen durmadan dinlenmeden ü-ürü-üüüüüüü. Bana fenalık geldi kıyabilsem kırt halindeyim.

tugrul dedi ki...

Cigdem, seni cok iyi anliyorum, ne de olsa biz bir ara 4 tavuk, 8 horoz duzenindeydik. Biri bitirmeden digeri baslardi otmeye.

Gokhan, bu problemi yasayan grup hep Brahma cinsi. Bahsettigin cannibalism turu problemi neyseki henuz yasamadik. Onun ne korkunc birsey oldugunu eski tecrubelerden biliyorum.

Pinar dedi ki...

Gokhan, aslinda bizim tavuklar uzunca bir suredir, gun icinde oldukca buyuk bir alanda serbestler. Her ne kadar gezici kumes yaptiksa da icimize sinmeyip sebze bahcelerine ulasmalarini engelleyecek sekilde bir duzenleme ile neredeyse tum arazide dolasmalarini sagladik. Bir de kapali olsalardi ne hale gelirdi dusunemiyorum.

Isin garip tarafi, daha bu sabah, en kotu durumda olan tavuk citin diger tarafindaki horoza en yakin olabilecegi yere gidip yere oturdu! Gulsem mi aglasam mi bilemedim!

GÖKHAN YILMAZ dedi ki...

Bizde burda Türkiyenin en büyük üç tavuk firmasının kümeslerindeki ekipmanlarla ilgilendiğimizden dolayı 45 günde o hayvanların nasıl yumurtadan çıkıp da 2.5 kilo olduğunu gözlerimle gördükten sonra beyaz et düşmanı oldum.Üzülüyorum hayvanlara ki yedikleri yemin içinde tavuk kesimhanesinde artan tavuk ayaklarından sakatatlara tüylerine kadar her şeyin kullanıldığını öğrenince resmen tavuk yiyemez oldum artık.Ama 18 yaşıma kadar kendi memleketimde bahçemizde hep yetiştirdiğim tavuklar daha değişikti yani aynı tür olmasına rağmen birisi insanlarla çok iyi anlaşırken diğeri çocuklara saldıran horozlarım olmuştu.O yüzden horoz biraz agresif anladığım kadarıyla suç üstü yakalayıp cezalandırsanız nasıl olur acaba.Bir veterinerden öğrenmek lazım aslında horozun eğitilmesinin ne kadar mümkün olduğunu ?

tugrul dedi ki...

Gokhan, yazida sanirim yeterince acik olmamis, problem horozun ciftlesmek amaci ile tavugun uzerine cikmasi. O yuzden horozun da pek sucu yok aslinda.

Bugun 2 kisi ziyarete geldi, tam horozu gosterirken kopeklerden biri onun yanina gelince buyuklugu daha bir belirgin oldu, epey bir sasirdilar.

Bir de benimle sorunu var, ne zaman yanlarina gitsem surekli haremiyle benim arama giriyor. Yerde buldugu dallari gagasi ile kirarak ne kadar guclu oldugunu bana gostermeye calisiyor. Ailesine cok bagli, ne bulursa yemeyip karilarini cagiriyor, tepeden bir kus gecse onlari hemen bir yerlere kaciriyor. Seyretmesi cok eglenceli. Kizlar da tum cektiklerine ragmen onun yanina gitmek icin can atiyorlar. Umuyorum yaralar iyilestikten sonra tavuk sayisini artirarak bu isi cozebilecegiz. Aksi hali dusunmek bile istemiyorum simdilik.