17 Nisan 2010 Cumartesi

Cibiler?

Bostancik'ta senlik var, tavuklardan biri gurk! Dun baktim bir tanesi follukta normalden uzun oturuyor, acaba dedim. Aksam uzeri yanlarindan gecerken gordum ki hala iceride. Hemen yanina gidip soyle bir dokundum, hemen klasik kabarma ve huysuzlanma hareketlerini yapti. Kosup mujdeyi Pinar'a yetistirdim. Boylece ne yapmamiz gerekiyor ki tavuk gurk olsun sorusu kendiliginden cevaplanmis oldu. Kendisi zamani gelince yatip kalkmiyor!

Simdi soru isareti yumurtalarin ne kadarinin dollenmis oldugu. Bildiginiz gibi horozumuz tavuklarin bazilari ile hergun kisa bir sure bir araya geliyor. Yaralari nerdeyse gecmis olan ama henuz tam tuylenmemis olan ikisi ile hala bir araya getirmiyoruz. Toplam 12 yumurta koyduk en azindan 3-4 civciv bekliyorum.

Gezici follugun buyuk faydasini gorduk. Hemen kutuyu alip bir agac altina tasidik ve rahatsiz etmeden uzerine gezici telimizi gecirdik. Sabah yine de korkarak yanina gittim, kutu ayni olsa da belki yeri degisince yumurtalarini terkeder diye. Ama yumurtalarini guzelce ortmus yatmaya devam ediyordu. Koyde bu konuda insanlarin yasadigi problemleri yakindan biliyorum. Genelde kumesin icindeki follukta yatiyor tavuk. Onu hareket ettirmek mumkun olmadigindan tavugu ve yumurtalari baska bir yerdeki yeni bir folluga yerlestiriyorlar. Ve genellikle tavuk bu yeni yeri begenmeyip yumurtalarin uzerinden kalkiyor. Bu olmasin diye uzerine kutu kapatip hapis ediyorlar ki bu da her zaman islemiyor.

Su anda digerlerine yeni bir folluk kutusu koyduk, bu sefer onlar alistiklari yumurtlama yerini kaybettiler tabii. Ama gozetliyorum bir tanesi girip girip cikiyor. Yumurta kapiya gelince caresi yok, yapacak :-)

3 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Haydi hayırlı olsun:) "Hayvan, Sebze, Mucize" kitabında bu noktaya gelmenin pek kolay olmadığı uzun uzun anlatılıyordu.
Şimdi, tavuğun follukta ne kadar yatması gerekiyor? Daha doğrusu civcivler ne zaman geliyor?

Pinar dedi ki...

Kulucka suresi 21 gun. Mayis 8-9 gibi bekliyoruz. Anneler gunu hediyesi yani!:)

nalan dedi ki...

ne güzel hediye bu.
hem de doğanın kendisinden :)