20 Mayıs 2010 Perşembe

Yumurtalar Kuculuyor

Birkac gundur farkediyorum, tavuklarimizin yumurtalari kuculmeye basladi. Buralara yaz geldiginden beri etraf iyice sarardi, eskisi gibi zengin degil yedikleri. Ama onlerinde arpa/bugday/misir eksik degil. Acaba bu yediklerine mi bagli, yoksa havalarin iyice isinmis olmasina mi? Bu konuda bir bilgisi olan var mi acaba? Ben buralarda da bir sorusturayim bakalim....

2 yorum:

okivanc dedi ki...

Merak ettim, gunlerdir biri buna comment yazsin diye bekliyorum. Ahali uyuyor mu? :)

Babama sordum, Turkiye'de sabah 4'du ve pek de emin konusmadi ama "yazin sicaktan kuculur, hatta bazi tavuklar tamamen yumurtadan kesilir" dedi. Sicagin nasil bir etkisi oldugunu soylemedi. Asli astari nedir bu isin?

tugrul dedi ki...

Benim de koyden ogrendiklerim ayni dogrultuda. Yazin yavas yavas keserler dediler. Sanirim sadece sicak degil, her turlu asiri hava (cok sicak, cok soguk) verimlerini etkileyor. Herhalde bizim buralarda sicak daha buyuk bir problem.

Ayni zamanda burada yedikleri ot da gozle gorulur bir sekilde azaldi. Yakinda koydeki komsulardan pazara uygun olmayan sebze atikleri gelecek (cok iri kabak, kart salatalik, vs.). Bakalim onlarin gelisi ile bir duzelme olacak mi? Su siralar sanki 36 saatte bir gibi olan frekans 2 gunde 1'e dusmus dusumda.