16 Ekim 2010 Cumartesi

Haruptan un yapalim


Harup unu dedigimiz sey aslinda kucuk kucuk kirilmis keciboynuzlari. Degirmende kirilirken, cekirdegi ile birlikte kiriliyor. O yuzden icinde bazen butun olarak cekirdekler cikabiliyor. Bunlari elemeden kullanmanin, hem bizim hem de gelen misafirlerimizin dis sagligi icin tehlikeli sonuclar dogurabilecegini farkettik!;) Yuksel teyzeden kocaman kocaman siniler, tepsiler aldik. Ustlerine serdik. Bir kac gun ara ara karistirarak kurumasini bekledik. Bu yapilmazsa, unlar boceklenebiliyor, koku yapabiliyormus.

Elerken, un eleginden biraz daha buyuk gozenekli bir elegi tercih ettik. Biraz daha "disli" oldu unumuz ama kekte ya da kurabiyede farkedilecek bir durum yaratmadi. Evet evet, hem kurabiyesini hem de kekini denedim!:)

Bu konuyla ilgili son bir yorumum harup kokusu ile ilgili olacak. Tarhana yapanlar, ya da yapilirken o ortamda bulunanlar, tarhana kokusu ile sarsilirlar!;) Dogrusu keciboynuzu cok daha hos bir koku olmasina ragmen, bizim pergolede tutunca, 2 gun boyunca gece gunduz o kokuyu solumak biraz yordu bizi! Cuvallari degirmenden eve getirdikten sonra arabadan 2-3 saat indiremedik. Indirdigimizde koku oyle bir sinmisti ki, aradan gecen haftalar boyunca arabimiza binen herkes soyle veya boyle bir yorumda bulundu!:) Eh, o kadarcik kusur kadi kizinda da olur derler!

11 yorum:

Serkan ÖZDEMİR dedi ki...

keklerinizin lezzetine lezzet katıldığı muhakkak. Bir ilkle daha bizi tanıştırdığınız için teşekkürler. Harnup unu'nu hiç duymamıştım.

Berceste dedi ki...

O koku beni de rahatsiz etti aldigim keciboynuzu tozunda. Kakao yerine sute katmakti benim amacim. Ozellikle kucumen icin. Ama anlatilanlarin aksine ayni tad ve kokuyu bulamadim. Benim aldigimda mi sorun vardi diye de dusundum. Zira keciboynuzunun cok hos bir tadi ve kokusu var gibi gelir bana... Ayrica keciboynuzu tozundan da ilk Isil sayesinde haberdar olmustum bu tarifi ile http://veggieway.blogspot.com/2006/11/carob-cake-w-chocolate-chips.html Denenebilir ne dersiniz ;-)

Süt Dilimi dedi ki...

Merhaba... Keçiboynuzu küçükken diğer kuru yemişlerden farklı oluşu ile ilgimizi çeken bir kuru yemişti bizim için... Bugün artık çocukların pek de ilgi alanına girmiyor maalesef; bu açıdan ununun elde edilebilirliği ve kullanımı önemli bence... Bu arada merak ettim -buğday unu ile karıştırmadan -sadece keçi
boynuzu unu ile mi yaptınız keki ve kurabiyeyi? Son derece nostaljik geldi bana: Mısır Çarşısı'nda arayıp sormalıyım :)

Pinar dedi ki...

Serkan, bulursaniz, mutlaka ununu alip deneyin. Hatta bir iki kasigini geceden bir bardak sutun icine koyup, sabaha afiyetle icin. Biz bir kavanozu yarim doldurup ustunu sutle tamamladik. Cok tatli oldu. Bir-iki kasik kullanip uzerini sut ile tamamliyoruz. Bir haftadir tadini kaybetmedi!:)

Berceste, ilk firsatta tarifi deneyecegim. Bazi malzemeleri degistirmem gerekecek gibi duruyor gerci. Bu arada, ben kokusuz haruba harup demem!;)

Sut dilimi, kek ve kurabiyede un ile karistirdim. Kekte sekeri yari yariya azaltip kalanini harup unu olarak degistirdim. Ununu da ona gore biraz azalttim. Ben internette buldugum tariflere gore genelde sanirim harup ununu biraz bol kepce koyuyorum. Bir ornek verirsem, orijinal tarif:
2.5 bardak un
1.5 bardak seker

diyorsa, ben :
.75 bardak harup unu
1.75 bardak bugday unu
.75 bardak seker

olarak pisirdim. Un yerine tamamen harup unu, cok tatli yapar gibi geliyor bana. Harubu cogaltip, sekeri iyice azaltmayi deneyecegim.

Berceste dedi ki...

Dondurmasi da yapiliyormus haberiniz ola :) http://vegiemama.tripod.com/mycookbook/carobicecream.html

Pinar dedi ki...

Harup agacimizi cok seviyorduk ama bu kadar cok seyinin yapildigini bilmiyorduk dogrusu. Dondurma icin tarife baktim. Burada bulmasi biraz zor seyler var tarifte!:( Bu guar gum'in turkcesi nedir, biliyor musun? Arrowroot da "ararot nişastası" imis. Aktarlara sormali.

Berceste dedi ki...

Vejeteryan tarif oldugu icin sanirim boyle ilginc seyler var. Guar fasulyesi varmis! Ben de bu vesile ile ogrendim :) http://en.wikipedia.org/wiki/Guar_gum
Carob ice cream diye aratip size uyan tarifi secebilirsiniz. Bizim aktarlarin ne zaman neyi ne diye satacaklari belli olmaz :) Ben nohut unu bulamadim mesela. Oysa Ingiltere'de elimi attigim her yerden cikardi. Keciboynuzunu da elektrikli kahve degirmeninde cekmeye kalkmistim ununu bulamayinca, alet yaniyordu :P O yuzden nohut unu denemesi hic yapmadim :) Bir de su tarife bakarsaniz, tam dondurma degil ama daha sade sanirim. http://www.hacres.com/recipes/cards/carob-sauce-ice-cream-topping
Buradaki http://alteredplates.blogspot.com/2007/10/perfect-vegan-scoop.html mimicream de soya kremasi galiba, sut kremasi ile denenebilir belki. Baska tarifler bulursam haber ederim gene.

hindiba dedi ki...

Guar bitkisinin cekirdeginin unu yaygin kullanilan bir alternatif kivam arttirici. Vegan dondurmalarda kullanilir. Ama ayni amacla kullanilan bir baska cekirdegin ununu daha biliyorum ben: Keciboynuzu cekirdegi unu ;)

Pinar dedi ki...

Evren, aslinda onumuzdeki yillarda yolunuzu harup zamani buraya dusurebilirseniz, birlikte her bir seyini deneriz!:)

bengisu dedi ki...

yaptığınız harnup unlarını satıyor musunuz? satıyorsanız kaça sattığınızı öğrenebilir miyim lütfen?

Pinar dedi ki...

Selam Bengisu, bu seneki harup unumuzu yapmayi yeni bitirdik. Eger hala ilgileniyorsan bize bostancik08@gmail.com adresinden ulasabilirsin.