24 Kasım 2010 Çarşamba

Datcali Venusler Is Basinda

Biliyorsunuz, burada isler bizi epey asmis durumda. Her yeni ogrendigimizi uygulamaya kalkinca hep zamana karsi bir yaris icinde buluyoruz kendimizi. Ogrenmenin sonu yok demisler, bu demek oluyor ki uzunca bir sure bu tempo devam edecek!:)

Neyse ki, bu aralar arkadaslarimiz bize el veriyorlar. Hem de nasil! Bir kac hafta once Panos'un 3 gunluk Dogal Tarim seminerine gitmistim. Tam yola cikacagim gun ciddi bir ekim calismasi yaptik.



Sevgili Oya ve Melda ile neler ekmedik neler. Mese, hunnap, Datca'nin yaban erigi, aslan biyigi, adini bilmedigimiz bir kac cesit legum sarmasik! Hatunlarin elinin degdigi her sey yeseriyor; daha 2 hafta olmadan sarmasiklar boylarini gostermeye basladilar olanca guzellikleriyle.

Bugun bir parti daha yaptik. Bu sefer de sevgili Oya ve Necla cok daha zor bir iste beni yalniz birakmadilar. Mandalamizin ekim isini bitirdik.



Aslinda mandalinin alt yapisini hazirlayan Tugrul. Haftalardir ince ince isliyordu yerini. Sonunda bitirdi ve bana basla isaretini verdi. Ayberk'le hazirladigimiz kompostla besledigimiz topraga, 3 gundur her firsatta yaptigim tohum toplarini (pek yakinda anlatacagim bu tohum topu olayini), baklagillerden bakla, nohut, bezelye ve sevgili Evren'in hediyesi "Mungo Bohnen" (Mung bean) ile destekleyerek sactik. Gorunen o ki mung fasulyesi benim cok sevdigim uzakdogu ve hint mutfaginin vazgecilmez bir parcasi. Eger bizim iklimi sevip de urun alabilirsek "mecburen" bir iki tarifi denemem gerekecek!:)



Ustunu de saman ile kaplayinca yumusacik, yagmurlari elimizde sicacik bir cay bardagi beklemekten baska yapacak bir is kalmadi.Asil keyifse, bu bahceden birlikte hasat yapmak olacak.



Bu gece yattigi yeri sevecek 3 hatun var, sabah yataktan nasil kalkacaklar hic fikrim yok ama!:)

10 yorum:

okivanc dedi ki...

Mandala ne ola ki?

Pinar dedi ki...

Haklisin Onder, link vermeliydim:

http://bostancik.blogspot.com/2010/08/permaculture-home-garden.html

Tabi bizimkinin kubbe ile gezme kismi mandalaya ekledigimiz yollar yuzunden biraz ilginc olacak! Yaratici olmamiz gerekecek o yollari tavuklarin kacmasini engelleyecek sekilde kapamak icin.

nalan dedi ki...

evet hasat keyifli olacak.
ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Ne guzel bir hayat yasiyorsunuz. Sehirlerde yasayan herkes kacip gitme hayali kuruyor, ama gerceklestirebilen cok az. Ben de simdilik hayal kurma kismindayim. Dogayla icice yasayip kendi meyvemi sebzemi yetistirmek, yememek uzere her turlu hayvani beslemek istiyorum. O gunler gelirse size cok akil danisirim artik :)

Berceste dedi ki...

Oh ne guzel, mis, bereketiniz bol olsun...

Bu arada mandalayi gecenin bu saatinde mandalina okumasam daha iyi olur di mi :P :(

Sabirsizlikla bekliyorum tohum toplarini...

Pinar dedi ki...

Hem kedi hem de vejeteryan olmak zor olsa gerek!:)Minik kizinizin boyle bir ortamda cok keyifle buyuyecegine eminim. Umarim en kisa surede hayalleriniz gerceklesir.

Dilek, permakulturun perma ile iliskisi vardi, simdi mandalanin da mandalina ile! Niye boyle terimler hep bizi buluyor!:D

Berceste dedi ki...

Perma konusu benden cikmadi bak hic. Hatta yazdiklarinda hadi len dedim :) Ama uykulu uykulu mandala'yi mandalina okuyuvermisim :P Sabahin bilmemkacinda okumayayim di mi ama :)(baktim, 04:05'te okumusum)

Meyvelitepe dedi ki...

Pınar mandalanın görüntüsü yeter, çok güzel olmuş şimdiden.
Evren "mung" fasulyelerinden bize de göndermişti, bu yaz ekmiştik hatta, çok da güzel oldu. Mung fasulyelerinin en iyi detoks besini olduğunu ve yogilerin inzivaya çekilmeden önce mutlaka "kitchari" yediklerini de bu vesileyle öğrenmiştim. Fasulyeler olunca yaparsınız diye şimdiden tarifin linkini vereyim dedim:)
http://planetgreen.discovery.com/food-health/whats-kitchari-and-why-is-one-of-the-most-detoxifying-foods.html

Berceste dedi ki...

Pinar, yeni yazi konusu mung bean mi olacak ne ;-)

Pinar dedi ki...

Hay allah, yaz sebzemidir yani bu? Bakalim bizimkiler ne olacak. Neyseki geride pey kaldi, ikbaharda bir daha ekerim artik.

Kimbilir Dilek, kimbilir!:)