21 Mart 2011 Pazartesi

Orijinal Tohum Topu

Fukuoka'nin baslattigi Dogal Tarim yonteminde tohum toplarinin onemli bir yeri var. Hangi bitkilerin nerede yetiseceginin planlamasini biz insanlar olarak yapmak yerine bu isi dogaya birakiyoruz. Bunu yapmak icin de cesitli tohumlari killi toprak ile karistirip toplar/kofteler haline getiriyoruz. Sonra bunlari araziyi surmeden/capalamadan serpiyoruz. Kuslardan, karincalardan etrafindaki kil sayesinde korunan tohumlar, bir sure sonra islanan kilin icinde cimlenip ardindan topraga kok atiyorlar.

Dun onemli bir kesif yaptim ve bu gercegi herkesle paylasmak istedim. Yillardir Fukuoka'nin kesfettigini sandigimiz bu teknik meger calinti imis! Asagida teknigin asil sahibi yoremiz ineklerinden birinin tohum topu calismasi goruluyor.



Gordugunuz gibi orijinal toplar biraz daha iri!...

4 yorum:

Selen dedi ki...

Çok başarılı bir çalışma olmuş... Çok güldüm sabah sabah. :D

Cevat dedi ki...

Bu durumda bahçede ne olsun istiyorsanız ineğinize yedirmek de bir yöntem olarak düşünülebilir.
:-)

Meyvelitepe dedi ki...

Önce "blackberry," şimdi de bu, çok güldük. Mart fena sıktı hepimizin canını, biraz gülmek iyi geldi doğrusu.
Bu arada yazıyı okumaya da "hah, galiba şu tohum toplarını ayrıntılı olarak öğreneceğim sonunda" diyerek başlamıştım:))

Berceste dedi ki...

Omursunuz siz, cok yasayin emi :)

Yalniz tekniklerin calinti oldugu fikrine sonuna kadar katiliyorum. Iyi gozlem, deneme ve basari seklinde ozellikle Ingilizler bu konuda cok basarililar. Bir de bu ornekte goruldugu ve daha baskalarinin patentini alip dunya paraya dunyaya satiyorlar! Hic yabana atilmaz! Haydi eliniz degmisken esaslarini da yazin su isin de link verilebilecek bir kaynagimiz olsun :)