15 Nisan 2012 Pazar

Dogal Mimari/Insaat Denemeleri - 7

Yine camur karma zamani. Bu sefer banyo binamiza ek duvar yapiyoruz (binanin her isi bitmis gibi!).



Banyonun yaninda, gunde birkac kez gececegimiz yol uzerinde, bir fide baslatma yeri yapalim dedik. Hazir batisi banyo duvari tarafindan kapatilmis, kuzeye de bir duvar yaparsak oldukca korunakli bir yerimiz olacak diye dusunduk. Tabii bu biraz bahane, aslinda earthbag tekniginin basit bir uygulamasini gormek icin bahane uyduruyorum!

Eldeki mevcut yem vs. cuvallarinin boyutlari biribirine yakin olanlarini ayirdik. Hafif bir temel kazdik. Yanyana beser cuvallik 2 sutun halinde duvari bitirdik. En alttaki 2 tanesine micir tabir edilen cakil koyduk, suyun tabandan tirmanmasina karsi bir onlem olarak. Sonrakilere ise o sirada zaten yagis ile nemlenmis olan topraktan doldurduk. Bu teknigin en guzel yani, cuvallar kalip gorevi gordugunden, topragin neminin, kil, kum oraninin, vs. cok da kritik olmayisi. Topraklari doldururken bitmis boyutlari biraz anali kuzuluya benzeyecek sekilde yaptik ki her sirada cuvallar biribirinin uzerine az da olsa binebilsin. Burada 1-2 cumle ile yazarken hersey kolay gorunuyor da topragi kazilan yerden buraya el arabasi ile tasimak, cuvallara doldurmak, doldurulurken sikistirmak, dolu cuvallari (herhalde 50 kg'a yakin oluyordur agirligi) yerlerine yerlestirmek oldukca agir is. Ama bir o kadar da basit bir is. Agir isi gorecek adamlari bulduktan sonrasi oldukca rutin ve hizli.



Duvarin etegine camur harc ile mini bir tas cephe yaptik, daha cok gorunus butunlugu icin, hem de suya karsi dis camur sivayi yerden biraz yukaridan baslayabilmek icin.



Duvarin uzerine kayrak taslari koyduk, ardindan da kaba camur sivasi ile sivadik (fazla elenmemis toprak ve kum ve iri saman).



Son olarak yine binaya uydurmak icin kirec/kum siva ile sivadik. Sonunda aylardir bekledigimiz renklendirme asamasina gelmistik. Kirec badanaya oksit sari toz boya katarak duvarlari, ayni karisima biraz da toprak kirmizisi katarak kose suslerini boyadik. Ortaya soyle birsey cikti.



Gerek duvarin tas temelinin uzerinde, gerekse banyo kapisinin basamaklari etrafinda kullandigimiz deniz kenari taslari havayi oldukca degistirdi.

10 yorum:

Berceste dedi ki...

Çok şık duruyor, elinize sağlık. Boyası da çok güzel olmuş.

Yalnız bir sorum var, cuvalları üst üste değil de, kaydırarak koymak gerekmiyor mu? Üst üste konulduğunda iki çuval arasındaki boş kısımdan çatlama yapmaz mı?

okivanc dedi ki...

Sari ve pembe ne guzel uymus...

tugrul dedi ki...

Dilek, duvarin boyu 2 cuvallik oldugundan cok fazla kaydirma sansimiz olmadi. Yine de cuvallari buyuklu kucuklu doldurup bir miktar ustuste binme saglamaya calistik.

Onder, plan tam bu pembe/kirmizi degildi aslinda. Sariya biraz kirmizi katip birkac ton koyulastirmak istedik ama kirmiziyi fazla kacirinca ortaya bu cikti.

Çiğdem dedi ki...

Çok güzel oldu... oldu da bir şey eksik sanki... Süsü püsü mü acaba? :)

Sıhhatler olsun şimdiden :)

Pinar dedi ki...

Adimiz Hidir, elimizden gelen budur :-)

Çiğdem dedi ki...

Hıdır budur diil ya.. Sizin orası öyle yemyeşil ki... Hani duvara sarılan bir yasemin, yanına bir begonvil, kapıya iki saksı ıtır... Çok güzel oluyor da siz bu kadar mükemmelciyken bizi de öyle hazırladınız herhalde :)

Pinar dedi ki...

Haa, desene!

Merak etme su anda duvarin bir tarafinda pasiflora sarmasigi buyuyor, diger tarafinda ise lablab fasulyesi sarmasigi. Ileride kapinin uzerine sacak yapilacak, simdiden ayaklarina denk gelecek sekilde 2 asma bir begonvil dikilmis durumda.

Duvar ile binanin dogu duvari arasinda ise biberiyeler ve adacaylari var.

Binanin guneybati ucunda ise bir mor salkim buyuyor. Hepsi cok minik daha, o yuzden belli olmuyor.

Biz icini tamam edene kadar onlar epey buyur herhalde. Umarim bir dahaki banyo yazisina oralari biraz suslemis olurlar.

Çiğdem dedi ki...

Yan taraftan sarkan bir nazar boncuğu bir de minik kuş evi :) Mis mis :)

Pinar dedi ki...

Kus evi deyince; bizim bir zamanlar yarasa evi projemiz vardi! Ama yukseklere konmasi gerekiyordu hatirladigim kadariyla.

Çiğdem dedi ki...

Yarasalar yuva konusunda titiz oluyorlar. Havran barajında doğal mağaraları su altında kalacak diye yapay mağara yaptılar bir tanesi bile gidip yuvalanmadı. Ben de yıllardır ne oldu o hayvancıklara onu merak etmekteyim.