22 Haziran 2012 Cuma

Yabani mi desem öncü mü?



Bostancik'a yabani bitkilerin her sene giderek artan sayida gelisini heyecanla izliyoruz. "Hairy vetch", yabani murdumek ve adini bilemedigim baklagil ailesinden pek cok bitki, semsiyegillerden bir dolu cicek, ve pek cok uzun uzun, envai renkte cicekli dikenler... Yazin yesil kalan calilar, buralilarin cipcik dedigi ot kumeleri. Simdi fotograflarini cekmedigime hayiflaniyorum!:( Kusurum affola. Bunlari tek tek kayit altina alacagim, soz!

Kisaca demem o ki, ilk aldigimizda yazin sapsari bir gorunume burunen arazi, sayelerinde artik renkli bir gorunumde. Siralarini savip da kurudukca bicilip yatiriliyorlar. Kurak Akdeniz ikliminde topragi iyilestirmek icin hepsi ellerinden geleni yapiyorlar. Biz de baklagil ailesinden tek ve cok yillik bitkiler, cali, ve agac dikerek sureci hizlandirmaya calisiyoruz. Tabi bizim diktiklerimiz bizden destek beklerken bu kendiliginden gonullu olarak cikan oncu bitkiler o kadar gucluler ki inanilmaz! Doga isini biliyor, bunu kabul edip onunla birlikte calismak en kolayi aslinda. Ihtiyacimiz olan sey sabir (ah o ne zor is!) ve zaman!

Bu oncu bitkilerden bir tanesi de semsiyegillerden bir guzel. Gecen gun ilginc bir durumda gordum bir tanesini. Fotograflarini DogayiKesfederken'de bulabilirsiniz.

3 yorum:

beste dedi ki...

oncu bitki ne demek ?

Pinar dedi ki...

Dogada bitkilerin yayilimi ve zaman icinde nufuslarinin artmasi ya da azalmasi belli bir ardilliga gore oluyor. Doganin amaci zaman icinde karmasik bir orman ekosistemi yaratmak, tabii o iklime uygun bireylerle.

Arazi eger bu olgunlasma surecinin cok baslarinda ise, yani insan eli ya da dogal afetlerle ciplaklasmis, sikistirilmis, yanmis, vs., doga buraya oncu bitkileri (pioneer species) gonderiyor ki bunlara biz cogunlukla yabani otlar diyoruz. Bunlar aslinda doganin oncu tedavi edici kuvvetleri. Ve bitkiler acisindan en zorlu kosullarda bile hayatta kalarak ve kisa vadede kendilerini feda ederek kendilerinden sonra gelen daha uzun omurlu ve daha uzun boylu bitkilere ortam hazirliyorlar. Onlar da kendilerinden sonra ortaya cikmaya baslayacak olan cali ve agaclara.

Yani bu oncu bitkiler sayesinde yillar icinde ormanlara ulasabiliyoruz. O yuzden yabani otlar aslinda ekosistemin sagligi acisindan cok onemli. Onlarla surekli kavga etmek yerine onlari kontrollu bir sekilde kullanabilmek, yani dogaya ters davranmak yerine doga ile birlikte hareket edebilmek hem rehabilitasyon suresini kisaltiyor, hem de her turlu maliyeti dusuruyor.

Bu kadar detay istemis miydin?:)

beste dedi ki...

Tesekkurler Pinar biliyorum artik :) O bitkide yabani havus Dacus carota, havuçlarin atasi. çiçeklerinden çok guzel sari boya elde ettim bu yaz. selamlar, sevgiler
Not arazide kuru tuvalet uygulamaniz vardi, onun atiklarini nasil bir sistemle bosaltiyorsunuz?