29 Temmuz 2012 Pazar

Portakal Suyu



Kaynak: AfiyetOlsun
Bugun kendimize epeydir hakettigimiz tatili verdik ve denize gittik. Turkuaz denize karsi keyif yaparken bir musteri sıkma portakal suyu istedi. Bu mevsimde portakal suyu istemek kimin aklina gelir dedim kendi kendime. Orada calisan genc cocuklardan biri portakallari cikardi, sıkma makinasini da. Bir masaya yerlesti basladi sıkmaya. Derken, buyuk ihtimal burali, 13-14 yaslarinda bir genc kiz "bu mevsimde portakal mi kaldi yahu" diyerek yanimizdan gecmez mi?! Hangisine sasiracagimi bilemedim; bu yasta portakalin kislik  bir meyva oldugunu bilmesine mi, yoksa bu yasta mevsiminde yemeyi ozumsemis olmasina mi? Burali dememin sebebini herhalde tahmin ettiniz; sehirde yasayan bir cocugun neyin ne zamanda yetistigi bilgisine sahip olmasini mumkun gormuyorum artik. Markete gittiginde her daim biber, domates, patlican, portakal, elma, vs. var. Simarikligin zirvesinde her mevsim canimizin cektigi herseyi yemeyi bir hak olarak goruyoruz. Ve bunun icin de ne gerekiyorsa yapilmali diye dusunuyoruz.


Ben de sorgulamadan aynen boyle dusunuyordum bundan 4-5 yil oncesine kadar. 6-7 yil kadar once yedigimiz hayvanlara yapilanlari okudukca uzunca bir sure et yemez oldum, ardindan kozmetik urunler icin testte kullanilan hayvanlara yapilanlari okudukca kozmetikten vazgectim. Hatta bir noktada saglik sektorunde hayvanlara cektirilenleri ogrenince caresizlik icinde tedaviyi rededebilecek kadar cesur ve tutarli miyim, sınırım hangi hastalik diye aklima geldikce gunlerce agladim. Kendim icin peki de ya cocugum olsaydi dedim kendi kendime. Cevabi cok zor sorular bunlar.

Derken buraya tasindik. Iste o noktada bir de gida ve doga isin icine girdi. Okumalar arttikca sadece hayvanlara karsi degil tum dogaya karsi ne kadar acimasiz oldugumuzu gordum. Tugrul'un deyisiyle doganin bilegini bukmeye inat etmisiz.


Nereye kadar? Ne zaman hatirlayacagiz bizim de doganin bir parcasi oldugumuzu? 

DogaKesif'te asagidaki cizimi gordugumde "hah bundan guzel anlatilamazdi problem" diye dusunmustum ve hep buradan paylasmak istemistim. Zamani bugunmus!

DOGAL DONGU





6 yorum:

Unknown dedi ki...

Boyle dusunen insan sayisi o kadar az ki maalesef... Ozellikle de ulkemizde. Et yememek bile bir cesit sorun gibi algilaniyor hala.

nalan dedi ki...

ama yazın yetişen portakal var. hatta tatilden dönerken bavulun içinde getirdim, şu anda buzdolabında. üstü waxlanmamış, sulu sulu :)
hayır şimdiye kadar saklanmış olması mümkün de değil?
karıştım bak şimdi.

Pinar dedi ki...

Karisma karisma Nalan ;) Valencia denen cins yazin meyve veren tek portakal cinsiymis ve patentli bir "hibrid" cinsmis. Portakal suyu yapiminda kullanilirmis. Belliki bizlerin istedigimiz vakit portakal suyu icme zevkine hizmet etmek icin ortaya cikarilmis bir cins.

Insanlar urunlerin dogal takvimlerini degistirmeye calismak yerine onlari zamaninda yemekle yetinmeli diye dusunuyorum. Bir meyvenin cikmasini heyecanla beklemek, onun bir sure sonra biteceginin farkinda olarak tadina vara vara yemek, o meyvenin varligini kaniksamaktan daha guzel geliyor bana. Aslinda meyve zevki hic bitmiyor cunku bitenin arkasindan hemen baska bir meyve cikiyor bize benzer zevkleri yasatmak uzere.

Oglak Kizlari dedi ki...

Vejeteryan olamıyorum ama dediğin gibi sonu yok bunun.
Ego ve Eco ilk defa gördüm ve bayıldım.
Paylaşım için teşekkürler.

Kısmi yeşil anne Çiğdem

Asortik Krep dedi ki...

Yazı eskimiş,çoktandır da yazmamışsınız,merak ettim.. Bir yandan da portakalları köylü çok güzel bir yöntemle yaza kadar saklıyor, bizimkilerden biliyorum,ya serin ,toprağa gömülü bir yerdi şimdi hatırlamıyorum ya da mağara gibi kaya oyuklarıydı,ilk gördüğümde sorarım..ve bayağı ara vermişsiniz yeni yazı lütfen..

mayıstosböcee dedi ki...

En son yazdığınız yazı bu,çalışmalarınızı çok merak ediyorum,umarım herşey yolundadır.Neler ektiniz,hasat ettiniz,,,