26 Temmuz 2008 Cumartesi

Yolande Aydemir

Soyadina bakip bir akrabamin esi falan sanmayin. Soyadi benzerliginden bahsedince "sen de mi Cerkezsin" diye sordu. Esi Cerkezmis.

Yolande 33 senedir Datca'da yasiyor. Isvicre'de dogmus ama bence o artik Datcali. O kadar guzel bir Turkceyle, yaptiklarini anlatirken, kendini Datcali olarak gordugu belli ki. Mesela, burada ev/apartman alip, sonra da buralari kendi ulkelerindeki kisilere kiralayan yabancilara belli ki illet oluyor, bu insanlarin vergi vermediklerinden yakiniyor. Dacev'in kurucularindan. Yaptiklari seyler inanilmaz. 6 milyon yillik kumlari olan bir kumsalin (Gebekum) 1.5 km'lik bir alanini kendi caba ve paralariyla koruma altina almayi basarmislar. Kus gribi sirasinda yore halkindan sut, yumurta almaya devam edebilmek icin kaymakamla tartismislar. "Vur deyince olduruyorsunuz Kaymakam Bey" demis!:) Koylulerden sutu saglikli bir sekilde alabilmek icin, Pasabahce ve Alman bir firmayla anlasip, ozel sise ve kapaklar yaptirmislar. Bedava! Bunlari koylulere dagitmislar. Buna benzer bir seyi, simdi de pazarcilara, naylon poset yerine ozel pazar cantalari yaptirip (hatirlarsiniz belki, cocuklugumuzda file denen bir olay vardi! Pazardan donerken parmaklarimi keserdi!:) Umarim ondan daha ergonomiktir yeni design pazar cantalari!:) Karakoy'deki cop problemini halletmisler. Gelen turistler Datca'mizda ilk olarak o copleri goruyorlardi, olmaz boyle sey diyor!:) Yeni hedeflerinden biri de (daha once sozunu etmistim) Kizlan'da kurulacak olan yarim golf sahasini engellemek. 5 sene sonra su yok diyor! Bu gece yine su kabuslari gorecegim korkarim...

Yolande gibi insanlar Datca'da cok. Yine Bengt'ten hep duydugumuz bir Alman cift var. Onlar da yillardir bir hayvan barinagi idare ediyorlarmis. Kendi para ve olanaklari ile Datca'daki hasta hayvanlara bakim, kisirlastirma hizmetleri veriyorlarmis. Yenilerde belediye kisirlastirma islemi icin parasal destek olmaya baslamis. Bengt, bu insanlarin para toplamak icin bugun kermes yapacagindan bahsetmisti. Orada tanistik Yolande ile.

Boyle kisileri yavas yavas buluyoruz. Yine Bengt sagolsun!

3 yorum:

EmRe SeLeS dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
EmRe SeLeS dedi ki...

Datca'da ne enteresan insanlar varmis. Dun TVde Datcada binlerce zeytin agacini saksilara diken bir adamdan bahsediliyodu. Sanirim ya agaclari korumaya almis ya da ozel bir tur tarim tapacak, bilgisayar kontrollu gubre ve su verecek belki de tam anlamadim. Belki tanisirsiniz onunla da :)

tugrul dedi ki...

Emre, ben bu haberi gazetede okumustum, nerede bu adam diye merak ediyordum. Gecenlerde yol kenarinda bir suru yeni dikilmis ama yasi cok buyuk zeytin agaci gorduk. Sanirim ayni zeytin agaclari. Aslinda agaclarin dikilisini daha once gormustuk fakat cok garipti, kocaman kutukler dikiliyordu bir tarlaya, sanki yapma kutukler gibi. Ne oldugunuhic anlamamistik. Son gorusumuzde yapraklar cikmaya baslamisti, o zaman uyandim.