17 Eylül 2008 Çarşamba

Cokelek nasil yapilir, ogrendik

Gecenlerde Tugrul cokelek yaptigimi yazmis. Ben de hemen detayini yazayim da gerektikce buraya bakar hatirlarim, hem de ihtiyaci olana faydasi olur dedim.

Oncelikle evde eksimis yogurt olmali. Beni taniyanlar bilir :), normalde bizde yogurtlar eksiyecek zaman bulamadan ben tuketirim ama bu sefer yazin sicaklarina dayanamayan buzdolabimizin azizligine ugradik. Ustune bir de marketten aldigimiz yogurt ta eksi cikti! Boylece hemen hemen 2 kg'luk eksimis yogurt olusuverdi elimizde.

Ben yogurt corbasi yaparak yogurdu kurtarmayi dusunurken, o aksam Yuksel teyzelerde yemege kaldik. Onun yaptigi, yaninda bol zeytinyagli cokelegi, yine Yuksel teyzenin yeni yaptirdigi tas firininda ilk deneme olarak yaptigi sicacik halka ekmeklerini zeytinyagina bana bana yiyince, bizim eksimis yogurdun da kaderi belli oldu.

Yuksel teyzenin tarifine gore, bizim eksimis yogurdu bir tencereye koydum, cok eksi oldugu icin de 2 kg. yogurda yarim lt. kadar sutle sulandirdim. Eger o kadar eksi degilse, sut yerine su konulabilirmis. Sonra da goz karari (sanirim 1 tatli kasigi kadar) tuz ektim. Sonra kisik ateste, yavas yavas kaynattim. Epey bir kaynadi. Ara ara karistirdim. Bu karistirma isini Yuksel teyze soylememisti. Karistirmasak da olurdu herhalde. Eklenen tuz yogurdun kesilmesine sebep oluyor. Karisim yavas yavas topaklaniyor. (Aslinda belki de normal yogurttan da ayni islemden gecerek yine cokelek elde edilebilir. Denemek lazim.) Sonra tulbentten Zeliha'nin (Yuksel teyzenin kucuk gelini) diktigi keseye doktum. Kesenin agzini iyice buzdum. Suzgece koydum. Genis tabanli bir kasenin icine bir kac buyuk tas koyup onu da kesenin ustune koydum. Amerikadakiler; tasi nerede bulursunuz bilmem!:) Bir kac saatin sonunda keseden, yuvarlak kasar kaliplarina benzer bir sekilde cokelegi cikardim. Gorunumu cok hostu dogrusu. Fotografini cekmedigime simdi hayiflaniyorum bak!

Neyse, yerken, yiyecegimiz kadarini alip, catalla eziyoruz. Biraz tuz ekiyoruz, ayni tabaga, cokelegin yanina da bol zeytinyagi dokuyoruz. Artik yaraticiliginiza ve arzunuza gore cokelege susam/corek otu/kekik/ince dogranmis yesil biber/maydanoz/dere otu, vs. ekleyebilirsiniz. Kizarmis ekmek o yaga mutlaka banarak yeniyor ama!

Afiyet seker olsun...

6 yorum:

okivanc dedi ki...

Afiyet olsun!

Tas konusunda yorum yapmadan edemiyecegim. Pazartesi sabahi okula giderken Ada butun yol boyunca aksam eve geldiginde Hopscotch (sek sek) oynamaktan bahsetti durdu. Televizyonda gormus. Ben de garajin girisine cizeriz oynarsin dedim. Dedim ama aninda aklima tas konusu geldi. Kesin aksam tas bulmak problem olacak diye dusundum. Aksam eve geldigimde zaten yere sek sek kareleri cizilmisti. Hem de sadece 8'e degil 11'e kadar (Ada oyle istemis). Yassi bir tasi da Elif bir yerden bulmus. Yakindaki bahce malzemeleri satan yerden para verip aldiysa hic sasirmam... Ogrenip buraya eklerim.

Pinar dedi ki...

Buraya geldiginizde istediginiz kadar tas goturebilirsiniz. Hem de bedava! :)

Lerzan dedi ki...

Pinar ve Tugrul maceralarinizi gulumseyerek takip ediyorum.. harikasiniz... saraplar, cokelekler, ozel ekmekler agzim sulaniyor valla her okuyusumda..

Onder ve Elif hadi Charlotte a gelin; burda da var bedava bir suru tas; kampa gider toplariz, hem sonbahar renkleri de cok guzel oluyormus buralarda..

Pinar dedi ki...

Bence super fikir! Ama yazin da hep birlikte buraya gelme planlari yapiyorsunuz, ona gore!:)

okivanc dedi ki...

Lerzan biz de cok istiyoruz ama Eylul'un geri kalaninda ikimizin de isler cok yogun. Ekim basinda da Canan teyzeler geliyor. Eger onlari ikna edebilirsek bir hafta sonu hep beraber geliriz.

Sinan dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.