5 Eylül 2008 Cuma

Kulturlerin ve danslarin bulustugu yer: Kizlan

Baslik amma hos oldu di mi? :) Gecen sene de geldigimizde Datca'da halk oyunlari yarismalari vardi. Meger bu gosteriler civarda, koy koy yapiliyormus. Tugrul dun koye indiginde ogrenmis, aksam hemen gittik. Koy meydaninda, dugunlerin vs.nin yapildigi toprak alan (ustu acik; insan agac diker, yesillendirir! Neden oyle birakmislar anlamiyorum), plastik sandalyeler konmus, sandalyelerde hatunlar oturuyor, beyler meydanin yanindaki asmalarla golgelendirilmis kahvede oturuyor. Her Turk toplantisinda oldugu gibi "protokol masasi" var. Ben alana gelince, Ece gorup hemen beni annesinin ve babaannesinin yanina goturdu. Yuksel teyze hemen bana icerde borek pisirildigini, protokole verilecegini soyledi. Bu arada su anda Ramazandayiz. Ama dogrusu koyde aksamlari patlayan (gercekten de!) iftar topu disinda bir belirti yok. Yuksel teyzelere gittigimizde kimse oruclu degildi, ustune "doktor" amca (Ozgur'un babasina nedense doktor diyorlar. Sorduysak da nedenini soylemedi Yuksel teyze, "e iste, oyle diyivırırla" deyip konuyu kapatti.) bir kadeh rakisini da afiyetle icti.

Danscilar zaman zaman toprak zemin yuzunden beklenmedik kayislar yasadiysalar da keyifle dans ettiler.



Ha bu arada, yapilan borekler protokol masasina gelmedi ama gosterinin sonunda o tayfa kahveye oturdu. Buyuk ihtimal orada yendi! Himmm, bu borek olayi kafama takilmis anlasilan!:)

3 yorum:

okivanc dedi ki...

Bak simdi olmadi, bizim muhabir eksik yazmis. Cok merak ettim, biraz daha bilgi verin: Bu danscilar hangi yoredenmis? O bayrak ne bayragi? Muzik nasildi? Video var mi?

tugrul dedi ki...

Muzik teyp'ten, davul vs. disinda. Videomuz maalesef yok. Ekipler Sirbistan ve Romanya'dandi.

Pinar dedi ki...

Cok fazla detaya girmek istemedim zira bu danslar bana cok uyduruk geldi. Ve de kiyafetler cok renkli. Hatta bir grubun kizlari diz alti naylon corap giymisti. Bunun neresi yoresel simdi bakalim! Ama pek keyifli, kikirdasarak dans ettiler, seyretmesi eglenceliydi. Hele kizlar bir dansta "iiiiiyh" diye tiz bir sesle bagiriyordu ki, cok komikti. Tugrul selamlik kisminda erkeklerin, "bu kizlar gece bagirsa domuzlar kacar" dedigini anlatti!:)

adlqlwp