3 Ekim 2008 Cuma

Teleskop Darallari

Arsayi aldigimiz adamin bir arkadasindan miras kalan teleskopu, ilk haftalarda bir gece ilk kez kullanmaya calismis, becerememistik. Gunduz gozuyle kullanmayi kesfederiz dedikten sonra hep hava karardiktan sonra aklimiza geldiginden bunca zamandir, nasil calistigina bakmaya firsatimiz olmamisti. Gecen gun ilk defa hava kararmadan teleskop aklimiza geldi. Kullanim klavuzu almanca oldugundan yine resimlere bakarak ve kurcalayarak cozmeye calistik. Sonunda viewfinder ile teleskopun aynasi arasinda bir alignment sorunu oldugu ortaya cikti. Turkcesi, baktigimizi zannettigimiz seye bakamadigimizi anladik. Epey ugrastiktan sonra, bir agacin sectigimiz(!) bir dalina bakabilmeyi becerdik :-)

Heyecanla geceyi bekleyip teleskopu cikardik disari. Gozu mercege yanastirdik ama karanlikta goruntuyu secip merkeze yerlestirmeye yarayan carpi'nin gorunmedigini farkettik. COk moral bozucuydu. Belli ki teleskop kullanma ile ilgili cok temel seyleri bilmiyoruz. Sizlerden (en basta Onder'den) belki bir yardim cikar. Bu arada biz de bir internet arastirmasi yapalim.

3 yorum:

okivanc dedi ki...

Sizde aynali bir teleskop oldugu anlasiliyor (Simdi fotografini gordum. Yanda Pinar gazete okuyor). Isiniz biraz zor ama anladigim kadariyla hersey zaten aletin uzerinde takili. Ay'in oldugu bir gece ona bakarak alete alismanizi tavsiye edebilirim. Ana ayna’nin ayari varsa onunla view-finder’i (gunduz, agactan cok daha uzakta birseyi kullanarak) ayarlamaya calisin. Bu ara ay gunduz cikiyor isterseniz onu kullanin. Eger ana aynanin ayari yoksa, view-finder’in ayari olmasi lazim. O da yoksa yan bastiniz, aleti atin. :) Ya da view-finder’i yerinden sokup Tugrul’un tahtadan yapacagi ayarli bir mekanizma ile tekrar monte etmenizi tavsiye edecegim. Saka bir yana bunda kac ayna var, iki mi uc mu? Yani ana aynanin ortasindaki delikten mi bakiyorsunuz (iki aynali), yoksa yandan 90 derece mi bakiyorsunuz (uc aynali)? Bunu sormamin nedeni, problem ana aynada degil de aletin ucundaki kucuk aynada ya da eger uc aynali ise en son isigi 90 derece donduren aynada olabilir. Markayi/modeli buraya yazarsaniz ben size ingilizce birseyler bulmaya calisirim.

tugrul dedi ki...

Biz yandan 90 derece aci ile bakiyoruz, yani 3 aynali oluyor herhalde.

Marka Optus, biz internette biraz bakindik, Ingilizce bir kullanim kilavuzu bulamadik.

Ay biraz daha buyuyunce dedigin gibi ilk denemeyi yapariz. Ancak bu carpi isi sana da garip gelmedi mi? Gece gorunmeyen bir sey nasil ise yarar?

okivanc dedi ki...

Ben de sonradan fotografa daha dikkatli bakinca 3 aynali oldugunu farkettim. Simdi senin o yandaki findercope'u (durbun gibi nesne) bosverip once bu aleti calibrate etmen gerekiyor. Yalniz aradigin kelime calibrate degil "collimate". Yani aynalarin acisini ayarlamaca. Collimate kelimesini optics lab'inden hatirlarsin. :) "Make parallel" demek.

Simdi sen su web sayfasina bir goz at. Adam olayi cok guzel anlatmis. Video vs... Bir de su var.

Bahsettiginiz crosshair yandaki kucuk finderscope'un ustundeyse o zaman onu simdilik bosverin. Aleti collimate edince belki de onun ayarinin bozuk olmadigi ortaya cikar. Bozuksa onu da ayrica asagiya bir yerden kopyaladim.

Aslinda ben de gidip bir tane alayim da beraber bakalim geceleri. Kac inch'mis sizinki, ona gore ben daha buyugunu alayim sonradan kompleks filan olmasin bende. :)

Ha bir de o crosshair'in karanlikta gozukmemesi problemini anlayamadim. Ya siz cok acayip karanlikta, gozlem icin super bir yerdesiniz ya da yanlis bir is yapiyorsunuz. Durbunu ters takmadiginizdan emin misiniz? :)
Cross hair'in oldugu yuze cok yuksek aciyla bir fener tutarsaniz gormeye calistiginiz nesneyi cok rahatsiz etmeden crosshair'in golgesini gormek mumkun olabilir mi acaba?

Finderscope calibration:

You will have to find a way to align your finderscope so that it is in line and points to the same thing you see in the eyepiece. Then you can use it to find objects of interest. The best way to do this is to find the lowest power eyepiece you have, and use it to find a bright planet like Juipter, or even the moon. Once you get Jupiter centered in the eyepiece of your telescope, and if your telescope tracks, lock down the drive to follow the planet so it will stay centered in the eyepiece. If your telescope does not track, then just re-center the planet in the eyepiece from time to time.

Kolay gelsin.