24 Şubat 2009 Salı

Bu da Yakisikli Sipa

Tahta kesme tezgahi icin buldugum ikinci plan cok daha basarili oldu. Bu sefer 2 saat icinde, ustelik fena da durmayan bir sey cikarabildik ortaya.



Ancak, malzeme biraz pahali. Ayaklari biribirine baglayan kucuk destek tahtalarini goruyorsunuz. Onlar icin bir tane bulasik makinesi alip, kutusunun icinden cikan tahtalari kullanmaniz gerekiyor :-)

Meraklisi icin tasarim burada.

Bu tasarimda ayaklarin yere bastigi yer disinda egri bir kesim yok, cok kolay. Ayaklarin egimini nasil bulacagimi once kestiremedim. Sonra aklima gonye (L seklinde marangoz cetveli denebilir herhalde) kullanmak geldi. Sipanin tapesindeki 5x10'u yan yatirip, ayak olarak kullanacagim 5x10'u ona dayayarak nasil bir aci ile acildigini ortaya cikardim. Ardindan da gonyenin L'sin bir tarafini yere koyup, ona dik cikan tarafi ile ayagi cizdim. Bir de asil tasarimda tepe icin 3 tane ayni boyda 5x10'dan parcayi birlestirip I seklinde bir parca hazirliyordu. Ben onu hem daha az tahta harcamak, hem de agirligini azaltmak icin degistirdim. Tam ayaklarin gelecegi yerde I yaptim, kalan yerleri bos biraktim. Umarim yapisal bir zayifliga neden olmamisimdir.

Asagidaki fotogafta sipalarin kullanildigi ilk proje: kedi kulubesi...

7 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Çok güzel olmuşlar. Bunlara başka bir isim veriliyordu galiba da, siz küçük oldukları için sıpa dediniz galiba :)

Sonuçta bir yere sabitlemeden kullanırsanız her işe yararlar.

tugrul dedi ki...

Gercekten de cok kullanisli seyler. Diger isimleri nedir, merak ettim. Yazdiginizdan aklima at, esek gibi birsey geliyor ama :-)

okivanc dedi ki...

Biz de hafta sonu Home Depot'dan iki tane aldik bunlardan. Aslinda elimde 2x4 (yani 5x10 metric)de vardi ama daha pahaliya cikacak ve esas projeyi bir gun daha geciktirecek kaygisiyla gidip aliverdik.

Merak ettim siz bu projeler icin malzemeyi nerden aliyorsunuz? Bir de nasil tasiyorsunuz?

Ayrica, bu sipa'yi kullanmanin ozel bir metodu mu var? Circular saw kullanirken tahtayi boylamasina kesmek icin nasil bir yontem oneriliyor? Aksam lazim olacak da...

okivanc dedi ki...

Bu arada fotograflardan gordugum kadariyla Payam kulubeden cok kopeklerin sicakliginin pesinde. Gidip kendi kulubesinde yatmasini mi bekliyorsunuz?

Pinar dedi ki...

Onder, dogrusu Payam icin kulubeye baslarken biz de Tugrul'la iyi bir is yapiyor muyuz diye epey dusunduk. Ama Payam bizi cok sasirtti. Daha kulubesini iceri alip, icine de minik battaniyesini koyar koymaz, icine giriverdi. Epey bir oynadi. Simdi gunde bir kac kez mutlaka icine girip oynuyor, uyuyor. Problem su ki, onu sun room'un orada tek basina birakamiyoruz. Ciceklerimizin ustunde durdugu masaya firlayip, tirnaklarini torpulemeye basliyor! O yuzden icerdeyken her daim goz altinda. Havalar isininca kulubesini disari cikaracagiz. Bakalim ne olacak!

tugrul dedi ki...

Home Depot'dan almak mantikli. Biz tanesini isciligi saymazsan 9-10 liraya malettik. Bu fiyata almak mumkun degil.

Burada marangozlar ya da marangozlara da satan yerler var tahtalari aldigimiz. Bu is icin insaatlarda kalip icin kullanilacak dusuk kalite tahtalardan aldik. Iyice kurutulmus olmadigindan bukulebiliyor zamanla, ya da budakli oluyor, vs. Ama bu proje icin uygun. Ayni sekilde kumes yaparken de bunlardan kullanacagiz.

Arabanin uzerine portbagaj almistik, bunlari dusunerek. Onu kullanarak kocaman OSB'leri bile (plywood sheet gibi dusunebilirsin) tasidik.

Sipalari genellikle sana gerekecek sekilde araligini ayarlayarak yan yana kullaniyorsun. Ama kesme isini ortada degil, birinden tasirdigin taraftan yapiyorsun. En onemli alet min 2 tane iskence (clamp). Kestigin seyleri ya da herhangi bir seyi sabitlemek icin. Hareketli kismi tepeye gelecek sekilde kullanirsan daha kolay oluyor.

Aslinda en iyisi bu konuda guzel bir basvuru kitabi almak, basic woodworking, carpentry gibi. Ama bu proje son olur diyorsan internetten de bakabilirsin.

Uzun bir tahtayi boydan kesmek icin sipaya boydan clamp'leyeceksin sanirim. Tahtayi duzgun kesmek icin bir de duzgun bir tahta (ya da bunun metalleri var cok duzgun, mastar deniyor) clamp'leyeceksin testereyi buna yapisik ilerletmek icin.

Bir de gonye (carpenter's square) almani oneririm, hem cetvel olarak kullanmak, hem de dik aci olaylarini kolay cozmek icin.

Kolay gelsin, haberlerini bekliyoruz.

okivanc dedi ki...

Senin yazdiklarini dun aksam aynen yasadim. Senin dun verdigin linkte zaten sipalarin ortasindan degil disarda kalan yerden kesmek konusunu yaziyordu. Iskence kullanmam gerektigini de Elif soylemisti ama elimdeki basit iskencenin max acikligi aldigim sipa'nin ust kenarindan dar olunca aksam saat 8 gibi tekrar bir home depot yapma ihtiyaci dogdu. Tam da o sirada Obama kongrede konusmaya baslamisti onun icin bu gune kaldi. Yalniz o arada aldigim circular saw'un cok agir oldugunu ve sipanin uzerine testereni agirligini almasi icin sadece plank'i degil ayrica cok daha agir bir tahta koymam gerektigi dusuncesindeyim. Bu acaba senin mastar dedigin sey mi? Sanki sen bunu daha cok duz kesmek icin "guide" olsun diye oneriyorsun gibi geldi ama belki iki ise birden yariyordur.

Aslinda kesmek istedigim parcalarin kalinligi 6mm. Dun kitaplara bakarken bu tip yuvarlak testereleri yerde 3 santim kalinliginda bir tahtanin kenarindan tasirarak da kullananlar oldugunu gordum. Acaba sipa kullanmakdan daha mi rahat olur? Yine de bugun bir home depot yapip kalin ve genis bir tahta ve uygun bir kac iskence almam lazim. Aslinda ben iskenceye karsiyim ama...