26 Eylül 2008 Cuma

Timing is everything

Ne kurutulacaksa, eylul 15'den once bitmeli bu is!

Uzumlerimizi kurutmak icin korkarim gec kalmisiz!:( Su son haftanin bulutlu, yagmurlu havasi yuzunden bir turlu kurutamadik. Uzumler irili ufakli. Ufaklar sanirim oldu ama buyukler bir turlu sularini kaybedemediler. Her sabah disari cikarip, yagmurda iceri kacirarak, artik iyice guneyden dolasan gunesten maksimum faydalanabilmek icin, tepsileri egimli tutup, gunese gore egimin yerini ayarlayarak kurutmaya calisiyoruz ama sanirim bu caba sonuc vermeyecek.



Kuruma isleminin bu kadar uzun surmesi iyi degil gibi geliyor bana. Buyuk ihtimal bir takim organizmalar uzumlerin icinde giderek artan sayida, eglenceli zaman geciriyor olabilir! Acaba hosaf yaparak buyukleri kurtarabilir miyim? Ya da islemi firinda tamamlayabilir miyim?

Onerisi olan? Yoksa, Fatma teyzeye sormak lazim bayramda elini opmeye gittigimizde.

3 yorum:

okivanc dedi ki...

Anliyorum teknolojiden uzaktasiniz ama etraftaki malzemeleri kullanarak olayi hizlandirabilir siniz. Zaten azicik uzumunuz var gibi gozukuyor. Eger gunes yetmiyor diyorsaniz, olan gunesi ayna veya cok parlak bir tencere kapagi vs. gibi birseyle iki katina cikarabilir misiniz acaba. Concav birsey kullanmayin, pisebilirler. Bir de ben sizin yerinizde olsam uzumleri tepsiye degil de tel suzgec vs gibi birseyin icine koyup altina ya da yan tarafina bir vantilator cakip hava akimini maximize ederdim. Fan'i cok yavas acmaniz yeterli olur. Yillar once aldiginiz meyve kurutma nesnesini hatirlayin!!!:) Hatta bunu ev icinde de yapabilirsiniz. Gunese bile gerek yok. Hani dudaklarimiz en cok ruzgarda kurur ya, o olay. Eger disarda yapmaya israr ederseniz aynayi ya da tencere kapagini da bir karis filan altina koyup alttan ustten radiate edebilirsiniz. Tabi bunlar bu seferlik. Bir daha gec kalmayin :)

Pinar dedi ki...

Onder supersin ya! Bu tel suzgec olayi cok iyi fikir. Elek gibi bir sey lazim bize.

Meyve kurutma aletini hatirlamiyorum bile!:) Ama alip da sadece bir kere kullandigimiz tohum cimlendirme aletini hatirliyorum!:)

okivanc dedi ki...

Dogru ya sizdeki tohum cimlendirmek icindi galiba. Ben yanlis hatirlamisim o zaman. Neyse iste orta boy tencere buyuklugunde plastik 4-5 katli, her kati delikli, en altinda da kucucuk bir fan olan nesne sizde degil miydi? Bir gecede her katinda baska birsey muz, elma, mango vs kuruttugunuzu filan hatirliyorum. Neyse, burada benzer birseyin fotografi var.