28 Eylül 2009 Pazartesi

Permakultur Calistayi

Fethiye'de Pastoral Vadi'deki Permakultur calistayindan bir defter dolusu bilgiyle ve bir suru yeni insan tanimis olarak donduk. Geride biraktigimiz hayvanlarimizi gayet iyi bulduk, hatta Payam yoklugumuzda biraz fazla semirmis gibi geldi. Uzum ve Zeytin'e kavustuguna cok memnun oldu.



Kurs ogretmenimiz california'dan Penny Livingston-Stark idi (kendisini okudugumuz kitaplardan ve internette izledigimiz video'larindan taniyorduk). Gerek 25 yillik tecrubesi ve konuya hakimiyeti, gerekse eglendirici ders anlatma yetenegi ile bulunmaz bir ogretmen oldu bizim icin.

Pastoral vadi Fethiye yakinlarinda bir vadi icinde denizden 3km. uzaklikta. Bize 3 saat uzakta. Plan oglen gibi cikip 3-4 gibi varmakti ama zeytin salamura yapmak dahil yuzlerce is yuzunden cikisimiz 5'i gecince varisimiz da gece karanligina kalmis oldu, hem de saglam bir yagmur altinda. Yagmurda cadir kurmak yerine ilk geceyi arabada gecirdik (arka kokltuklari yatirinca ayaklarimizi tam uzatamasak da idare edecek bir yatak ortaya cikti). Sonraki gunler, sabahlari teorik ders, ogleden sonra ise uygulamali egzersizlerle dolu dolu ve cok eglenceli gecti. Her yas grubundan harika insanlarla tanistik. Ozellikle havadaki karbonun biokutleye cevrilmesi yoluyla kuresel isinma icin yapilabilecek olanlari dinlemek cok heyecan verici idi (detaylar sonra).

Kompost tepesi, kompost cayi, kerpicten oturacak bir platform, es yukseltileri bulmak icin A terazisi, es yukselti hendekleri ve daha neler neler yaptik. Aksam yemeklerinden sonra slide gosterileri ve muzik solenleri oldu. Oldukca kalabalik (50 civari) insan toplulugu (kimi yurtisindan gelenlerden, kimi Turkiye'de yasayan yabancilardan olusan) kisa zamanda biribiri ile kaynasti.



Velhasil ogretici oldugu kadar eglendirici bir deneyim oldu. Yakinda bir kurs daha var, bu sefer Fransa'dan gelen bir ogretmenimiz olacak. Ilk egitimde nerelerde dalga gecmisiz ortaya cikacak :-)

2 yorum:

okivanc dedi ki...

Workshop'a katilan insanlarin genel ozellikleri hakkinda biraz daha bilgi verir misiniz? Katilanlarin amaci bu is kucuk capta uygulamak mi yoksa sadece merak miydi? Buyuk olcekli tarimi bu yolla yapmak isteyen idealist kimseler de var miydi?

tugrul dedi ki...

Katilanlar genis bir yelpazeden. Bizim 1 yil onceki halimiz gibi toprakla hic hasir nesir olmadigini dusundugum genclerden, bizim su andaki halimiz gibi bir arazi almis olup onu tasarlama arefesinde olanlara, yillardir ciddi bir sekilde tarim yapanlardan sehirde yasayip permakultur uygulamalarina baslamis olanlara kadar her yas ve gruptan insan vardi.

Permakultur ile ilgili bilgilendikce ve daha once yapilmis inanilmaz islerin videolarini seyrettikce bu isin idealistlik olmadigini anliyor insan. Ozellikle felaket bir fakirligin icinde debelenen insanlarin bu yolla nasil karinlarini doyurur hale geldiklerini gorunce bunu uygulamanin bazen tek cozum oldugu cikiyor ortaya.