2 Eylül 2009 Çarşamba

Tavuklara Cit

Ciftlik hayatinda her an icin acil 10 is yapilmayi bekliyor. Sinirli kaynaklar (basta zaman) iyi bir oncelik sirasi belirlemeyi gerektiriyor. Ne en fazla rahatsizlik veriyorsa dikkatimizi ona ceviriyoruz. Tahmin edebileceginiz gibi serbest dolasan tavuklar ve yeni ekilen fideler beraberce harika bir stres kaynagi olusturuyor. Gunun sicak zamaninda genelde agac golgelerinde pinekliyorlar ama sabah ve aksamuzeri her an "simdi nereyi mahvediyorlar" diye kosturmaktan bir hal olduk (bir zamanlar kopeklerin pesindeydik ayni sekilde, hey gidi gunler!). Tavuklari busbutun kapali bir yerde tutmak da istemedigimizden moduler cit denemesi yapmaya karar verdik.



Bir ucunda minik bir zincir, diger ucunda da minik bir cengel kaynatilmis olan 130cm x 130cm'lik demirden, ayakli cerceveler yaptirdik. Cerceveler, zincir cengele gecirilecek sekilde yanyana getiriliyor ve istenen sekilde bir alan cevrilebiliyor.



Plan, 2-3 haftada bir citin yerini degistirip tavuklarin faydasini (gubreleme, zararlilari yeme, vs.) maksimize ederken zararlarini (eselenme, bitkileri tamamen tuketme) da minimize etmek.

Iclerine kumes teli alip germek ne yazikki bize kaldi. Bu is oldukca zaman alici oldugundan henuz 24 parcanin 14'unu bitirebildik. Teli de katinca tanesinin maliyeti 20 lira civari. Daha ucuz bir cozum ne yazikki bulamadik. Ise yarasin da varsin pahali olsun. Uzerinden kolayca ucup cikiverirlerse o zaman isimiz is! Ilk gunlerde henuz boyle bir olay yasamadik ama bu, ileride bunu denemeyecekleri anlamina gelmiyor. Gerci buyukler bu is icin fazla tombis ve iriler gibi. Ama eger becerirlerse citi asmayi, o zaman tek care bir kanatlarinin ucunu kesip ucamaz hale getirmek.

7 yorum:

LEMAN dedi ki...

VALLA ÇOK IYI OLMUŞ HAYVANAT BAHÇESINDEKILER GIBI

okivanc dedi ki...

Bence bunun ustunden atlarlar. O zaman kanatlarini keseceginize o atlamayi becerenlerden bir disi bir erkek alip daha da yuksek citli bir yere koyun. Onlarin yavrularindan da bu ikinci citi asabilenleri alip ayni sekilde daha yuksek citli bir yere koyarak sonunda ucabilen tavuk ve horoz elde etmeyi deneyin. Becerirseniz super olur. Sirklere filan kiralarsiniz. Ciftlige ayrica gelir olur, fena mi?

Simdi dusundum de eger mutasyon yeterli hizda olmaz diye dusunuyorsaniz o zaman Bostancigin bir kosesine kucuk bir lab kurup ufaktan genlerle oynamaya baslayabilirsiniz. Hobi olarak yani...

tugrul dedi ki...

Su an itibari ile 3 tanesi asti bu yuksekligi ama 2-3 gundur bir daha denemediler.

Ben tersini dusunuyorum, citi asanlar gen havuzundan cikarilacaklar :-)

Meyvelitepe dedi ki...

Flexible çit. Çok güzel olmuş, elinize sağlık. Bu teknik başka amaçlar için de kullanılabilir.

Doğal seleksiyon bakımından ben de bir öneri şeydeyim. Çiti aşanın sonu tencere olsun. Yeterli jenerasyon sonunda sürüngen bir tavuk ırkı oluşur. Bir karış yüksekliğindeki çitler yeterli olur, maliyetler de düşer :)

Meyvelitepe dedi ki...

Bu arada tavuklar kadı lokmalarının bir numaralı düşmanı. Tek problem, lokmalar çok derinde. Fakat siz bir şekilde topraktan çıkarmayı becerebilirseniz gerisini memnuniyetle hallederler.

Bu hafta sonu kompost yığınından yarım kilo kadar ayıkladık. Üşenmeyip komşunun kümesine götürdük. Hepsinin temizlenmesi 60 saniyeyi bulmamıştır :)

tugrul dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tugrul dedi ki...

Bizimkiler nedense kadi lokmalarini pek sevmediler. Biraz fazla besleyip simarttigimizi dusunuyorum.