4 Eylül 2009 Cuma

Sebze Aileleri

Sebzeleri daha yakindan tanimak icin once hangisi hangi aileye ait gorelim. Bazi surprizler var (bilmeyenler icin)!


AILEUYELERI
Sogan *sogan, arpacik sogan, sarmisak, pirasa
Pancar *pancar, pazi, ispanak
Havuc *anason, havuc, kereviz, kimyon, dereotu, maydanoz
Aycicegi *kuskonmaz, hindiba, marul, aycicegi
Lahana (Brassica) *roka, brokoli, bruksel lahanasi, lahana, karnibahar, karalahana, kohlrabi, hardal, turp, salgam
Kabaksalatalik, kavun, kabak, karpuz
Baklagiller *fasulye, bezelye, bakla, soyafasulyesi, mercimek, fistik, nohut
Nane *nane, kekik, biberiye, feslegen
Otsuarpa, bambu, misir, bugday, pirinc, seker kamisi, cavdar
Domatesdomates, biber, patates, patlican


*: Iliman yerlerde kisin da yetistirilebilir.

7 yorum:

okivanc dedi ki...

En alttaki domates grubuna pek inanamadim. Emin misiniz? Yillardir domatesin bir cesit bogurtlenden turetildigini saniyordum. Kaynaginiz nedir?

Çiğdem dedi ki...

Aman diyeyim amman... Aklınızda olsun salatalık ile kavunu asla yanyana dikmeyin (hele seraya aslaaaaa) aynı ailedenler diye. Kavgacı kuzenlerdir onlar. Sonunda hıyar kokulu kavunlar kavun şeklinde hıyarlarınız olabilir. Denenmiştir görülmüştür :)

tugrul dedi ki...

Onder, Wikipedia guzel bir kaynak bitkiler icin. Simdiye kadar baktiklarimda hep bilimsel siniflandirma verilmisti (order, family, genus, species).

Cigdem, bunu hatirlattigin iyi oldu, bilmiyordum. Ama dusununce ayni aileden bitkiler yanyana ekmek icin uygun da degil, cunku benzer ihtiyaclari var. Bildigim kadari ile beraberce dikilmesi onerilen kardes bitkiler (bence daha dogrusu uyumlu bitkiler) biribirlerini tamamliyorlar.

Gölgecik dedi ki...

Benim bu aile işini kafam basmadı:)Bende sera yok ama nane,roka,maydanoz tohumlarını aynı kap içerisine ektim ve çimenlenmeye de başladılar.Hata mı ettim?

tugrul dedi ki...

Kardes, aile derken kafalar karisiyor gercekten de. Benim burada bahsettigim aile, biyolojik aile, yani hangi bitkilerin evrimsel olarak daha yakin akraba oldugu, ya da ayni grup icinde bulundugu. Nane, roka ve maydanoz ayri aileden bitkiler.

Ingilizce olarak "companion" denen bitkilere biz genelde kardes bitkiler diyoruz, kafayi en cok bu karistiriyor. Kardes kelimesinde haliyle bir akrabalik cagrisimi var. Halbuki bunlara "uyumlu" ya da buna benzer bir ad vermek daha dogru cunku burada onemli olan bitkilerin beraberce dikilerek biribirlerine olan olumlu etkilerini kullanabilmek. Belki bazen ayni aileden bitkiler de uyumlu olarak beraber ekilebiliyordur ama benim gordugum daha cok farkli ailelerden bitkilerin beraberce dikildigi. Cigdem'in de belirttigi gibi ayni ailelerde biribirini dolleme, ya da benzer besin ihtiyaclarindan dolayi rekabet gibi istenmeyen seyler ortaya cikabilir.
Uyumlu bitkiler (beraber dikilecek bitkiler) ile ilgili notlarimi yakinda paylasacagim.

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

huhu nerelerdesiniz,yağmur,fırtına sizi etkiledi mi ,sesiniz soluğunuz çıkmıyor,bir ses verin....

Pinar dedi ki...

Sevgili Perilikosk, ilgin icin cok tesekkurler. Hersey yolunda. Sadece cok sevdigimiz arkadaslarimiz bizimleydiler. Biz de onlarla tatil yapalim dedik. Havadisleri pek yakinda verecegiz.