30 Eylül 2009 Çarşamba

A Terazisi

Permakultur kursumuzdan ogrendiklerimizi uygulamaya basladik bile. Araziyi su tutacak sekilde yapilandirmak en oncelikli isimiz oldugundan (agac dikebilmek icin bunun bitmesi gerekiyor) ise bu amacla kullanilacak A-Frame (A Terazisi) yaparak basladik. Kursta bunu kargilarla (sazlarla) daha derme catma yapmistik ama belki zamanla yipranip ayari bozulabilir diye aluminyum profilden koydeki demirciye yaptirdik.



Oldukca eski bir alet olsa gerek, yapimi ve kullanimi cok basit. A harfi gibi yapiyi hazirladiktan sonra tepeden bir ip ve ucuna bir agirlik asiliyor. Sonra alet kalibre ediliyor: ayaklar mevcut konumunda iken ipin A'nin yatay parcasi uzerinde nerden gectigi isaretleniyor. Sonra iki ayak biribirinin yerine konarak bir isaretleme daha yapiliyor. Eger bu isi yaptigimiz duzlem/yer tamamen duz ise (terazide) bu iki isaret cakisacak. Ama genelde bu zor oldugundan ortaya 2 isaret cikiyor. Teraziyi gosteren isaret bu ikisinin tam ortasi. Orta noktayi isaretlemenin pratik bir yolu bir ip ile iki isaret arasini olcup sonra bu ipi ikiye katlayarak ortasini isaretlemek.

Bu aleti swale'ler (terazide hendekler) kazmak icin arazinin eş yukselti cizgilerini belirlemek icin kullanacagiz. Bu hendeklerin amaci suyun egimden asagi akarken buralarda gecici olarak birikmesini ve zaman icinde topragin icine sizarak orada deplonmasini saglamak. Kabaca swale yapmayi uygun gordugumuz bir noktadan basliyoruz, A terazisinin bir ayagini o noktaya koyarak. Diger ayagini pergel gibi dondurerek (ilkini yerden kaldirmadan) kabaca ilerlemek istedigimiz yone yakin bir yerlerde es yukseltili bir nokta ariyoruz. Ne zaman ucunda agirlik olan ip tam orta nokta isaretine denk geliyor, o zaman ayni yukseklikte bir nokta buldugumuzu anliyoruz. Bu yeni noktayi minik bir kazikla isaretleyip, simdi ilk noktadaki ayagi digerini kaldirmadan yeni noktalar uzerinde gezdiriyoruz, ta ki bir baska es yukseltili nokta buluncaya kadar (ayaklari surekli degistiriyoruz ki olasi bir kalibrasyon hatasi giderek ustuste eklenmesin). Bu sekilde bir hat boyunca ilerleyip ayni yukseklikte S'ler yaparak giden cizgiyi isaretlemis oluyoruz. Bundan sonrasi amelelik. Hat boyunca bir hendek kazip (duruma gore degismekle beraber genellikle 20-30 cm derinlikte ve 40-50 cm genislikte) ısimiz bittikten sonra yine A terazisi ile hendegimizin terazide oldugunu kontrol ediyor ve gerekli duzeltmeleri yapiyoruz.

Bu hendekler ile ilgili daha fazla detaya yagmur suyu toplama ve depolama konusunda girecegim. Simdi bir sureligine arazide topografya muhendisciligi oynayacagiz :-)

3 yorum:

nalan dedi ki...

işler rayına girdiğinde bir fotoğraflama da yaparsanız sevinirim. işlemi gözümde vanlandırdım da bir de fotosunu görmek isterim :)
pek kolay da olmayacak bu arada, size kolay gelsin diyeyim.

Pinar dedi ki...

Nalan, ikinci bir permakultur kursuna gidiyoruz. Donuste fotograflarla bir blog yapariz.

EmRe SeLeS dedi ki...

Bu yazdiklariniz oyle hosuma gitti ki. Büyülü bişiler yapıyosunuz gibi geliyo. Sanki bu işlemleri yapınca doğa ana belirecek ve sizlerle konuşacak gibi geliyo. Tam da ne hissettiğimi anlatamamış olabilirim ama pek heyecanlı.